085 - 210 10 12
Zorgtours - Wij maken het wél mogelijk
Terug naar het overzicht

Deze 5 sporthelden komen uit Friesland!

15 juli 2019

Deze 5 sporthelden komen uit Friesland!

Tijdens onze zorgreis door Friesland kunnen we er bijna niet omheen: de inwoners van deze waterrijke provincie zijn zo trots als een pauw op hun Friese sporthelden. Dat is ook heel logisch, want hun prestaties zijn weergaloos! Wie heeft er nou niet geboeid gekeken of geluisterd naar de wedstrijden waarin deze Friese sporthelden belangrijke prijzen in de wacht sleepten? Graag een daverend applaus voor deze 5 Friese sporthelden! 

Sjoukje Dijkstra, beste kunstrijdster van de 20e eeuw

Sjoukje Rosalinde Dijkstra is geboren in Akkrum op 28 januari 1942 en behoorde in de jaren zestig van de 20e eeuw tot de wereldtop van het kunstrijden op ijs. Zij werd in 1962, 1963 en 1964 wereldkampioen en vanaf 1960 vijfmaal op rij Europees kampioen. In 1960 won zij bij de Olympische Winterspelen in Squaw Valley de zilveren medaille, en vier jaar later bij de spelen in Innsbruck het goud. In één woord: fenomenaal!

Kijk op dit filmpje hoe zij in 1964 in Innsbruck voor het eerst van de Olympische Winterspelen voor Nederland goud heeft gewonnen! Deze opname is ook schitterend: het Europees Kampioenschap in 1959. 

Abe Lenstra, ¨onze Abe¨

Abe Minderts Lenstra is geboren in Heerenveen op 27 november 1920 en overleden in Heerenveen op 2 september 1985. Hij wordt ook wel ús Abe (onze Abe) genoemd, want hij was zeer geliefd. Abe Lenstra wordt gezien als één van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden.

In zijn carrière maakte hij zo'n 700 doelpunten in ongeveer 730 wedstrijden! Een blijvende herinnering is het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, waar Abe Lenstra ruim 20 jaar voor speelde. Een standbeeld van Abe siert de hoofdingang van dit Friese stadion. 

Kijk hier hoe Abe Lenstra in 1956 twee belangrijke doelpunten scoort en zorgt voor de overwinning tegen de Duitse wereldkampioen! 

Rintje Ritsma, ¨de Beer van Lemmer¨

Als we in Heerenveen langs Stadion Thialf rijden, denken wij meteen aan Rintje Ritsma. Robert Rintje Ritsma is geboren in Lemmer op 13 april 1970. Hij kreeg de bijnaam De Beer van Lemmer toen hij als langebaanschaatser de ene na de andere schaatswedstrijd won. Rintje werd vier keer wereldkampioen allround, in 1995, 1996, 1999 en 2001. Ook werd hij zes keer Europees kampioen. Op de Olympische Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 won hij in totaal twee zilveren en vier bronzen medailles.

Sven Kramer, ¨Sven the Man¨

Kent u deze uitzending nog? Hier verbeterde Sven Kramer het wereldrecord schaatsen op de 5 km op 17 november 2007. Wat een bijzondere race en prachtige overwinning! 

Sven Kramer is geboren in Heerenveen op 23 april 1986 en drievoudig olympisch kampioen schaatsen op de 5000 meter, enkelvoudig olympisch kampioen ploegenachtervolging, negenvoudig wereldkampioen allround en tienvoudig Europees kampioen. Daarnaast is hij onder meer nog acht keer wereldkampioen op de 5000 en vijfmaal op de 10.000 meter. Inmiddels is hij ook 7 keer wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Ongelooflijk!

Epke Jan Zonderland, The Flying Dutchman

Epke Jan Zonderland (Lemmer, 16 april 1986) is 's werelds beste rekstokturner aller tijden! Wilt u nog een keertje zien welke halsbrekende toeren hij allemaal uithaalt? Bekijk dan dit filmpje (Epke is te zien op 18:49 ) van de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen. Hier werd hij olympisch kampioen op het onderdeel rekstok. In zowel 2013, 2014 als 2018 werd hij ook nog wereldkampioen in deze discipline! 

Epke heeft dankzij zijn uitzonderlijke sporttalent meerdere bijnamen, zoals ¨The Flying Dutchman¨ en ¨Epke Wonderland¨. Is het niet fantastisch wat hij allemaal kan? Logisch dat de Friesen trots zijn op Epke!

Wilt u mee op zorgreis door Friesland?

Op dinsdag 17 september vertrekt onze luxe touringcar naar Friesland om gedurende 4 dagen rond te touren langs de mooiste bezienswaardigheden van deze waterrijke provincie. Deze unieke zorgreis is compleet georganiseerd inclusief verblijf, verschillende excursies en verpleegkundige zorg, ondersteuning en begeleiding.

Wat staat op het programma van deze zorgreis?

Samen gaan we op zoek naar Fedde en Foekje en zien we Friesland op haar mooist. We proeven er typische lokale lekkernijen en maken excursies naar 6 prachtige plaatsen: Dokkum, Leeuwarden, Drachten, Franeker, Sneek en Harlingen. U overnacht met een halfpension verblijf in het luxe viersterren Hotel Galamadammen

Boek nu uw vierdaagse zorgreis naar Friesland!

Bel, chat of laat op onze website een bericht achter als u vragen heeft of om deze fantastische rondreis door Friesland te boeken.

Terug naar het overzicht

Gratis reisbrochure aanvragen

Prachtige reizen met zorg en alles wat u wilt weten over onze reizen.

Gratis brochure aanvragen

Mis geen aanbiedingen meer

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief.

Geniet van een heerlijke vakantie met zorg

Ga op reis met specialistische medische ondersteuning van Zorgtours.
Bekijk alle begeleide reizen en opties. Klik op de onderstaande button.

Bekijk en boek uw vakantie 

Contactgegevens

Heeft u vragen? Wij geven graag persoonlijk advies in Ruurlo op afspraak of bij u thuis. Neem contact op:

Locatie Zorgtours

De Smidse 7, 7261 ZZ Ruurlo


Onze reizen worden uitgevoerd door Boosten Reizen

Wij zijn aangesloten bij

Betaal veilig en snel

iDeal PayPal IBAN

Volg ons