085 - 210 10 12
Zorgtours - Wij maken het wél mogelijk
Terug naar het overzicht

De beste tips voor lekker eten en drinken in Kroatië

2 april 2019

De beste tips voor lekker eten en drinken in Kroatië

Restaurants in Kroatië hebben gerechten uit alle windstreken op de menukaart staan. Vooral gerechten die hun oorsprong vinden in Hongarije of Italië zijn hier al lange tijd ingeburgerd. De Kroaten kunnen bijvoorbeeld net zulk romig schepijs maken als de Italianen en geven je graag een extra grote bol ijs op een knapperig hoorntje!

Perfect klimaat voor ware delicatessen

Dankzij het klimaat worden in Kroatië bepaalde producten gemaakt zoals het nergens anders kan. Denk daarbij aan maagdelijke olijfolie, peperdure truffels en de zoute schapenkaas van het eiland Pag.

Dat wordt straks smullen op vakantie!

Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. De Istrische keuken is een mix van continentale en Mediterrane gerechten. Deze streek wordt zelfs een paradijs voor gastronomen genoemd, dus reken maar dat er elke avond wat lekkers voor u klaar staat op het gevarieerde dinerbuffet van het restaurant in hotel Sol Garden Istra.

Dé delicatesse uit Istrië: truffels!

Oh, pasta met truffel is zó lekker….! Er zijn niet veel streken waar truffels goed kunnen groeien, maar in Istrië groeien truffels uitstekend. Truffels zijn een ware delicatesse. De witte en zwarte truffels groeien onder de grond en worden door speciaal getrainde honden gevonden. Truffels zijn namelijk heel moeilijk te vinden en daardoor ook behoorlijk duur, vooral de grote witte truffels. Om het betaalbaar te houden, worden in restaurants truffels vaak spaarzaam gebruikt. Zo wordt van een simpel pastagerecht echt iets héél bijzonders gemaakt.

Medica: brandewijn met honing

Proef tijdens een vakantie in Kroatië eens een glas 'medica'. Dit is brandewijn gemaakt met honing. Kroaten noemen brandewijn Rakija. Medica komt van oorsprong uit Istrië, maar is in het hele land bekend vanwege zijn zoete smaak. Medica wordt gemaakt van honing en gekruid met propolis. Het is ook nog gezond: goed voor de weerstand en werkzaam tegen schadelijke bacteriën. Drink Medica gerust eens op het terras van het hotel, maar drink het wel met mate.

Zelfgemaakte pasta uit Istrië

In Istrië wordt pasta anders gemaakt en gekookt dan in Italië. Neem dus de proef op de som en probeer eens een met liefde bereid pastagerecht. Wedden dat u het lekker vindt? De bekendste pasta´s zijn ‘fuži’ en ‘pljukanci’. zoals deze bekende pastagerechten:

  • fuži in wildsaus of in truffelsaus;

  • pljukanci in prosciutto-saus of met asperges,

Schapenkaas van het eiland Pag

Het eiland Pag ligt een eindje van Istrië vandaan. Dit vakantie-eiland is bij de Kroaten populair en lijkt hier en daar wel op een maanlandschap. Het heeft een stenige ondergrond waarop olijfbomen groeien en ruim 40.000 schapen grazen. Het eiland heeft rustige baaien met stranden waar het goed toeven is, maar Pag staat vooral bekend om kantwerk en zoutwinning. Omdat de zeewind een laagje zeezout achterlaat op het eiland, smaakt de heerlijke kaas die hier wordt gemaakt van schapenmelk zout. Komt u in de gelegenheid om deze kaas te proeven? Gewoon doen, want deze kaas is echt uniek. Let dus op als u ergens paški sir ziet staan, zo heet deze bijzondere kaas. Uživajte u jelu! (Eet smakelijk!)

Olijfolie uit schiereiland Istrië

In de Kroatische streken Istrië en Dalmatië zijn veel olijfboomgaarden te vinden. Prachtig om te zien! Zeker als de olijven met de hand worden geplukt. Olijfolie wordt ´vloeibaar goud´ genoemd en is supergezond. Kroatische olijfolie is dan ook hét ideale souvenir om mee te nemen naar huis. Ga dus in een supermarkt op zoek naar een mooie fles olijfolie.

Welke olijfolie neemt u mee uit Kroatië?

Staat er op de fles dat het extra virgin olijfolie is? Virgin olijfolie heet zo omdat het ‘maagdelijke’ olie is met een uitstekende smaak. De zuurgraad mag niet hoger dan 2% zijn om zo genoemd te worden. De smaak van extra virgin olijfolie komt het beste tot zijn recht bij bereiding voor een koud gerecht zoals een dressing op een salade of een smakelijk gekruide tapenade. Zal de olijfolie worden gebruikt voor het bereiden van warme gerechten? Neem dan liever een vierge olijfolie, want de smaak van vierge olijfolie gaat niet verloren door verhitting op hoge temperaturen.

Heeft u zin om culinair Kroatië ontdekken?

Boek dan nu onze zorgvakantie naar het schiereiland Istrië in Kroatië. U verblijft dan in het viersterren hotel Sol Garden Istra aan de Adriatische Zee. Het is volpension, dus zowel ontbijt, lunch als diner zijn inbegrepen! Net als meerdere verrassend mooie excursies, trouwens.

Uiteraard is er voldoende begeleiding, verpleging en verzorging aanwezig om ervoor te zorgen dat u gewoon net als iedereen mee kunt gaan! Heeft u vragen of interesse? Bel, chat of laat een bericht achter.

Terug naar het overzicht

Gratis reisbrochure aanvragen

Prachtige reizen met zorg en alles wat u wilt weten over onze reizen.

Gratis brochure aanvragen

Mis geen aanbiedingen meer

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief.

Geniet van een heerlijke vakantie met zorg

Ga op reis met specialistische medische ondersteuning van Zorgtours.
Bekijk alle begeleide reizen en opties. Klik op de onderstaande button.

Bekijk en boek uw vakantie 

Contactgegevens

Heeft u vragen? Wij geven graag persoonlijk advies in Ruurlo op afspraak of bij u thuis. Neem contact op:

Locatie Zorgtours

De Smidse 7, 7261 ZZ Ruurlo


Onze reizen worden uitgevoerd door Boosten Reizen

Wij zijn aangesloten bij

Betaal veilig en snel

iDeal PayPal IBAN

Volg ons